Luontotutkijat ovat löytäneet uutta tietoa niin sanottujen kätkettyjen lajien olemassaolosta. Saksalaisen Frankfurtin Göethe-instituutin tutkijat arvioivat New Scientist-lehdessä, että identtisiltä näyttävät eläimet saattavat olla geneettisesti eri alkuperää eli käytännössä eri lajeja. DNA-tutkimus on mahdollistanut nykyistä tarkemman laji-analyysin. tyhja.giftyhja.gifSaksalaistutkijat Markus Pfenniger ja Klaus Schwenk ovat tutkimuksissaan havainneet, että kätkettyjä lajeja esiintyy tasaisesti kaikilla maantieteellisillä alueilla. Kaksikon tutkimuksilla voi olla vaikutusta muun muassa lajien monimuotoisuuden arvioihin ja tarttuvien tautien synnyn sekä evoluution ymmärtämiseen.

Aiemmin saksalaistutkijat arvioivat, että kätkettyjä lajeja esiintyy erityisesti hyönteisten ja matelijoiden joukossa trooppisilla alueilla. Tarkempi tutkimus osoitti , että kätkettyjä lajeja löytyykin myös uhanalaisten ja harvalukuisten eläinlajien joukosta. Tutkjoiden mukaan kätkettyjä eläinlajeja saattaa olla jopa 30 prosenttia eläinkannasta.

Esimerkkinä kätketyistä lajeista tutkijat mainitsevat afrikkalaisen norsun. Vuonna 2001 tiedemiehet havaitsivat, että afrikkalainen elefantti ja afrikkalainen pensaselefantti ovat geneettisesti eri lajeja.

YLE Uutiset