Kanit valtaavat Helsingin. Vielä 1980-luvulla kaupungin ainoat kanit olivat kodeissa lemmikkeinä. Sitten joku keksi päästää lemmikkikaninsa luontoon. Kun eläinmaailman innokkain lisääntyjä pääsee tovereidensa kanssa vapauteen, se lisääntyy. Nyt kaneja on Helsingissä jo pari tuhatta.

"Yleensä ihmiset pitävät kaneja aluksi söpöinä. Vuoden päästä aletaan sitten jo vaatia toimenpiteitä", kertoo ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta. Nyt toimenpiteitä vaaditaan ainakin Oulunkylän, Pakilan ja Käpylän siirtolapuutarha-alueilla.

Kanin lisäksi Helsingissä yleistyy myös kettu. Alun perin varsin arka eläin on vuosien varrella tottunut ihmisiin ja meluun. Kivikaupungissa sen ongelma on kuitenkin hyvien pesäluolien löytäminen. Viime vuonna yksi lajinsa edustaja asusteli Pasilan konepaja-alueella. Muita Helsingissä lisääntyviä eläimiä ovat muun muassa laivojen potkurien meluun tottunut harmaahylje, hyvin hoidettuja nurmikoita rakastava valkoposkihanhi ja aukeita paikkoja ja valoa pelkäämätön pohjanlepakko.

Myös kalalokki näyttää menestyvän kaupunkiympäristössä merta paremmin. Mutta missä ovat varpuset? Helsingin varpuskanta on vähentynyt parissakymmenessä vuodessa viidenteen, ehkä jopa kymmenenteen osaan. Eikä kukaan tiedä miksi.

Voittajiksi HS mainitsee kanin (2000 yks), ketun (50-100 yks.), hallin (2-5 yks.), kalalokin (2000-5000 ei mainintaa paria vai yksilöä, mutta parimääräksi luku on liian korkea), huuhkaja (2-5 paria), valkoposkihanhi (4500 paria, tämä on väärin Helsingin syyskanta poikueineen on tuon kokoinen. Laskentojen mukaan Helsingissä  pesi viime vuonna 497 paria. Lisätietoja).

Häviäjiksi mainitaan varpunen (1000-2000paria), piisami (vähentynyt voimakkaasti ilmeisesti minkin vaikutuksesta), metsäjänis (50-100 yks. rusakon syrjäyttämä).

Lehden kalalokki kuvassa poseeraa tietysti harmaalokki!

housesparrow01fj0.jpg

Koiras varpunen