Lintuharrastajat ovat valmiit melkoisiin matkoihin nähdäkseen uuden lintulajin. Eilen tulleen tiedon mukaan Uuraisille valkopäätiaista katsomaan olisi tulossa eräs englantilaisryhmä. Jos lintu pysyy paikalla, ryhmä saapuu lauantaina.

Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen Harri Högmanderille tuli eilen Helsingin seudulta puhelu, jossa kerrottiin, että brittiporukka oli aikonut lähteä katsomaan Sallassa nähtyä valkopäätiaista, kun tuli tieto Uuraisten löydöksestä. Näin ryhmän ajomatka kutistui alle puoleen.

Valkopäätiainen on Suomessa suuri harvinaisuus. Sellainen on ennen tätä talvea nähty vain parikymmentä kertaa eikä Keski-Suomessa kertaakaan. Tänä talvena havaintoja on saatu jo viidestä yksilöstä. Hailuodosta Oulun edustalta näet löytyi eilen yksi yksilö. Ennen Uuraista valkopäätiainen oli ehditty nähdä Oulussa, Sallassa ja Kuusamossa.

Uuraisten Hiirolassa valkopäätiainen on vieraillut vuorotellen vierekkäisten talojen ruokintapaikoilla. Keskiviikkona aamupäivällä se viihtyi pihapensaan sisällä näkymättömissä, mutta poikkesi välillä noutamaan hangelle levitettyjä jyviä. Vieressä olevalle lintulaudalle se ei poikennut.

Lintu ei välittänyt tippaakaan lintuharrastajista, joiden kaukoputket olivat vain runsaan kymmenen metrin päässä siitä. Kun valkopäätiainen tuli esiin, sen erotti selvästi paljain silminkin.