Näissä tapauksissa kannattaisi ottaa yhteys paikallisiin lintujenrengastajiin, joill on kokemusta lintujen pyydystämisestä.... Elävänä. Riistamiehillä ja poliisilla on usein tapana ampua kohde vedoten eläinsuojelun perusteisiin.

Kanahaukka pakeni auttajiaan Jyväskylässä

- Yritimme saada sen haavilla kiinni, mutta se lähti karkuun, kertoi päivystävä palomestari Juha Hård iltapäivällä puoli kolmen aikaan. Hän itse ei osallistunut pelastustehtävään.

Jos petolintu olisi saatu kiinni, se olisi toimitettu hoitoon.

Kanahaukka lensi Keski-Suomen riistanhoitopiirin riistapäällikön Jukka Purhosen havainnon mukaan normaalisti. Oikeanpuoleista jalkaansa lintu roikotti perässään sen verran pahasti, että se tuskin voi hyödyntää sitä ravinnon pyynnissä.

Kanahaukan huomattiin oleskelevan talon parvekkeella Anttilan tavarataloa vastapäätä jo keskiviikkona. Lintu oli saalistanut pulun ja syönyt sen parvekkeella melkein kokonaan.

Yleinen näky kaupungeissa

Kanahaukat elävät metsissä, mutta talvisin niitä siirtyy varisten ja pulujen houkuttelemina lähemmäs ihmisasutusta. Silloin ne voivat olla jopa yleisin petolintulaji kaupunkialueilla.

Purhonen kertoikin, että kanahaukkoja näkee asuinalueilla ja keskustoissa jatkuvasti, ainakin viikoittain.

- Sekä varpus- että kanahaukat liikkuvat keskustoissa. Siellä on puluja, variksia ja harakoita. Kanahaukat tulevat ruoan perässä kaupunkiin.

Kanahaukka pyydystää lintuja ja pieniä nisäkkäitä. Sen suurimpia saaliita ovat metsäjänis ja kanalinnut, kuten teeri, metso ja fasaani.

Kanahaukka on Suomessa rauhoitettu luonnonsuojelulailla kokonaan.