Julkisuus saa monet metsän eläimet näyttämään susilta

Varsinais-Suomen susihavainnot lisääntyneet räjähdysmäisesti

 

Varsinais-Suomessa kirjattiin vain seitsemän susihavaintoa vuonna 2004, mutta 2006 niitä oli jo peräti 174. Susikanta on kasvanut, mutta havaintojen määrästä ei voi suoraan päätellä eläinten päälukua. Havainnot ruokkivat toisiaan, ja mediahuomio saa ihmiset näkemään petoja kaikkialla.

Euran riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdysmies Erkki Jaakohuhta arvioi alueella olevan kymmenisen sutta. Hänen mukaansa Varsinais-Suomessa Satakunnan rajalla asuva susipari sai viimeisimmän pentueensa toukokuussa.

- Kyseessä on yhden pariskunnan reviiri. Tämän saman lauman jäseniä on nähty monissa paikoissa, ja ne ovat jättäneet paljon jälkiä, Jaakohuhta selittää.

Ennen vuotta 2004 susia nähtiin Varsinais-Suomessa vain joitakin läpikulkumatkalla olleita yksilöitä, mutta nyt suojelun ja idän reviirien täyttymisen takia eläimiä on alkanut asettua myös tänne.

Susien määrää liioiteltu

Petoyhdysmiehen mukaan susien määrä ei enää lisäänny Yläneen-Mynämäen alueella, koska reviiri on nyt täynnä.

- Tietyillä tahoilla tätä ongelmaa on kyllä liioiteltu. Lisäksi kun asia saa huomiota julkisuudessa, alkavat ihmiset tulkita kaikenmaailman vilaukset susiksi. Näin kävi myös vuonna 1997, kun alueella liikuskeli karhu, Jaakohuhta muistelee.

Hänen mielestään sudet ovat Varsinais-Suomessa sen verran uusi ilmiö, että asiaa paisutellaan herkästi. Kammottavalla historiallakin voi olla tekemistä asiassa.

- Veikkaan että täällä päin 1880-luvulla liikuskelleella tappajasudella on osuutensa hysteriaan, Jaakohuhta miettii.

Tuolloin Lounais-Suomessa kerrotaan riehuneen suden, joka tappoi jopa 22 alle kymmenvuotiasta lasta.

Petoyhdysmiehen tehtävä on ottaa vastaan ilmoituksia suurpetojen kohtaamisista ja välittää ne edelleen Riista- ja kalataloudentutkimuslaitokselle. Mikä tahansa vilahdus ei kuitenkaan listoille päädy.

- Pyrin menemään itse paikalle ja haastattelemaan havainnon tekijän. Lisäksi etsin jälkiä, mutta se on kuivana kesänä vaikeaa, Jaakohuhta selittää.

Turun sanomat