"Susiongelma" koskettaa edelleen pientä, mutta äänekästä osaa suomalaisista. Vain ja ainoastaan koiranomistajat, ja näistäkin pääosin metsästyskoiria harrastavat, kärsivät susista. Poron- ja karjanomistajille vahingot korvataan, mutta nämäkin kyllä pitävät meteliä asiasta. Usein kun nämä ryhmät menevät päällekkäin.

Toinen asia, josta pitäisi julkisuudessa puhua on korvattavan metsästyskoiran hinta. Missään nimessä siitä ei tule korvata kuin pennun arvo. Koiran koulutus, näyttely- ja koetoiminta ovat omistajan harrastusta, jota ei missään tapauksessa tule valtion varoista korvata. "Harrastusvälineitä" varten on syytä ottaa vakuutus!

Suomalainen metsästäjä elää nykyään niin kaukana luonnosta, ettei koirineen uskalla enää kuin puistomaisen turvalliseen petovapaaseen metsään!

Vuodenvaihde synkensi entisestään susien tappamiksi joutuneiden pohjoiskarjalaisten koirien tilastoja. Enää asialla eivät ole pelkästään yksittäiset pedot, jotka vievät talonvahteja pihariimuistaan vaan viikko sitten Polvijärvellä kaksi ajokoiraa joutui susiparin saaliiksi jänisjahdin yhteydessä.

Uudenvuoden aatonaattona useamman yksilön susilauma tappoi kaksi haukkukokeessa ollutta hirvikoiraa Kaavilla. Lisäksi Lieksassa uudenvuodenaattona suden suuhun joutui eräkämpästä ulos laskettu pystykorva.

-Päättäjät Helsingissä eivät ymmärrä todellista tilannetta vaan susiongelmaa vähätellään, arvioi haukkukokeessa koiransa menettänyt Juhani Päivinen Kiteeltä.
Päivinen kertoo myös osan paikallisesta väestöstä vähättelevän susiongelmaa, koska asia ei huolestuta ellei siitä ole omakohtaista kokemusta.
-Kaavillakin susilauman olemassa olosta tiedettiin, mutta on tahoja, jotka haluavat pitää sen liikkeet salassa, Päivinen epäilee.

Haukkukokeen ryhmätuomarina toiminut outokumpulainen Jukka Kilpinen on Päivisen kanssa samaa mieltä:
-Pelkällä yleisönosastoon kirjoittelulla ei tilannetta korjata vaan Helsingin päättäjät pitäisi saada tajuamaan miten mahdottomassa tilanteessa ollaan.

Ei vain taloudellinen menetys

Kahden koiran kannalta kohtalokkaassa haukkukokeessa ryhmätuomarina toiminutta Jukka Kilpistä harmittaa erityisesti pitkän jalostuksen ja kasvatuksen läpikäyneiden koirien päätyminen susien tappamiksi.

-Jokainen koiranomistaja ymmärtää varmasti miltä tuntuisi, jos omakohtaisesti menettäisi kaverinsa susien suuhun. Tässä ei ole kyse pelkästään tunteista vaan pelissä on myös perusoikeus turvallisuuteen, itsekin kolme hirvikoiraa omistava Kilpinen kertoo.
Juhani Päivisen ja kesälahtelaisen Simo Laasosen yhteisomistuksessa ollut jämtlanninpystykorva oli käyttökoetulosta vaille muotovalio. Ja vaikka omistaja ei ensimmäiseksi mieti rahaa, kyse on useiden tuhansien eurojen menetyksestä. Suurimman tuskan aiheuttaa kuitenkin muut seikat.

-Kauhea, hirveä homma, Päivinen kertoo hetkistä, kun susilauman teko paljastui.
Nuoresta hirvikoirasta oli tähteenä vain pää, selkäranka ja takajalan käpälä.
Samoissa kokeissa noin kahden kilometrin päässä sudet olivat ahdistaneet toisen koekoiran jokeen, josta se löytyi hukkuneena.

Polvijärvellä tappajina susipari

Polvijärven riistanhoitopiirin toiminnanohjaaja Veikko Sorsa kertoo viikko sitten Polvijärvellä tapahtuneen kahden ajokoiran tappamisen olleen susiparin tekosia. Koiria on kadonnut myös jäljettömiin.

-Kyse ei ole Kaavin tapaan isommasta laumasta, mutta jo kaksi sutta yhdessä muodostaa tehokkaan tappajaparin, Sorsa arvioi.
Sorsan mukaan susiparille on tyypillistä tappaa kaikki eteen tulevat saaliit. Lumettomuuden takia sudet voivat liikkua pitkiäkin päivämatkoja.
-Vähälumisuus merkitsee myös sitä, että susia on vaikeampaa varoa koska niiden liikkeitä on paikoin lähes mahdoton seurata, Sorsa sanoo.
Metsästäjien ja koirien omistajien yhteinen toivomus on saada suurpetopolitiikkaan järkeä, ja tähän tarvitaan kaikkien asiaan vaikuttavien tahojen entistä tiiviimpää yhteistoimintaa.

-Meidän näkemys on, että metsästäjillä tulisi olla lupa poistaa asutusalueilla liikkuvat kotieläimiä uhkaavat sudet heti paikallisesti, koska yksittäisillä petoluvilla ei ole enää mitään merkitystä susikannan kasvaessa yhä nopeammin, Jukka Kilpinen muistuttaa.