Susijahti: Jalkansa loukannut eläin ilmeisesti vetäytyi suojaan parantelemaan kuntoaan

Jalkansa loukannut susi onnistui lymyämään pariltakymmeneltä metsästäjältä ja neljältä poliisipartiolta perjantaina Hämeenlinnassa.

Ensimmäinen ilmoitus poliisille tuli kello kahden jälkeen yöllä, kun Harvialantiellä nähtiin kävelevän loukkaantunut susi. Paikalle kiirehtinyt poliisipartio ehti tehdä havainnon toista takajalkaansa raahanneesta sudesta.

Viimeisin varma havainto oli aamulla puoli kuudelta, kun Tarvasmäen uuden asuntoalueen omakotitalon rakentajat havaitsivat suden jolkuttavan aivan paikallisen päiväkodin sivuitse peltoa pitkin kohden Janakkalan rajaa.

- Susi on hukassa, mutta Tampereen Ilves on sentään varmuudella tulossa, naurahti ylikonstaapeli Ilkka Iivari illansuussa.

Poliisi purki ketjun, kun eläimestä ei enää päivän mittaan saatu havaintoja.

- Jos havaintoja sudesta tippuu, saamme metsästäjät nopeasti kokoon.

- Yritämme jäljittää mahdollisia kolareita, joissa auto olisi töytäissyt eläintä. Sellaistakaan kolaria ei kukaan ole ilmoittanut, sanoo Iivari.

Karhuun voisi uskoa, mutta susi...

Hauholainen Veijo Heinonen kiinnitti lukuisiin pyssymiehiin ja poliiseihin, kun hän ajeli omakotityömaalle Tarvasmäkeen kello viiden jälkeen aamulla.

- Koska joukossa oli metsästäjiä, päättelin, etteivät ne ainakaan ketään ihmistä jahtaa.

Muutama sata metriä ennen päiväkotia vastapäätä sijaitsevaa omakotityömaata Heinonen näki autonsa valoissa, kun suden oloinen otus painui tien yli. Hän lähti kysäisemään päiväkodin läheisyydessä olleilta metsästäjiltä jahdin kohdetta.

- Kun kuulin, että susi oli liikuskellut aivan nurkalla, oli pakko uskoa silmiään. Soitin lähellä asuvalle tyttärelle, että pitää lapsenlapsen sisällä.

- Tuntuihan se hieman arveluttavalta mennä töihin yksin pimeälle raksalle, kun susi oli juuri vilahtanut aivan nenän edestä.

- Hauholla karhujen olemassaoloon on jo tottunut. Sutta en olisi uskonut sentään täällä Hämeessä näkeväni, kummasteli Heinonen.

Ritva Kähkönen ulkoilutti Zina-koiraansa aivan Tarvasmäen läheisyydessä.

- En oikein osaa pelätä sutta, joka on haavoittunutkin. Poliiseita ja metsästäjiäkin on niin paljon, ettei tässä ole mitään hätää.

Susi ei ole pesinyt Etelä-Hämeessä

Etelä-Hämeen riistapiirin riistapäällikön Jyri Rauhalan mukaan susihavaintoja tai -epäilyjä kertyi viime vuonna riistapiiristä enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Yleensä havaintoja on tehty vuoden mittaan muutama. Susijahtia ei piirissä ole tarvinnut järjestää miesmuistiin.

- Meidän sutemme ovat olleet läpikulkumatkalla, eikä Etelä-Hämeessä ole todettu yhtään pesintää. Sen sijaan jo Pohjois-Hämeen riistapiirissä on tavattu yksi pentue.

Rauhala uskoi suden pyrkivän lymyämään ihmisiä ja etsimään itselleen sopivan lepopaikan parannellakseen kuntoaan.