ilma
Oululaisnaisen koira sai sisäisiä verenvuotoja syötyään hangelle levitettyä punaista raetta Maikkulassa. Hangella oli rakeiden ja nakkien lisäksi kylttejä, joissa luki muun muassa: "Saatanan koiranpaskattajat!"

"Kaikista kauheinta on, että myrkkyä oli ostoskeskuksen lähellä. Eihän sitä tiedä, vaikka lapset saisivat sitä käsiinsä", koiranomistaja Jari Loukkola kertoo.

Oululaisnainen vei koiransa Oulun kaupungin pieneläinvastaanotolle viime viikolla, kun koiralta oli alkanut tulla verta sekä suusta että takapuolesta. Eläinlääkäri antoi koiralle k-vitamiinipistoksen ja määräsi lääkekuurin. Nyt koira on paranemassa.

Eläinlääkäri oli neuvonut naista viemään myrkkynäytteen poliisille, mutta näyte jäi viemättä. Oulun poliisin mukaan tapauksesta ei ole ilmoitettu heille. Kaleva ei tavoittanut koiraa tutkinutta eläinlääkäriä, joka oli tiistaina talvilomalla.Koirakerho antoi varoituksen


Oulun Koirakerho on laittanut kotisivuilleen internetiin varoituksen koiranmyrkyttäjästä. Varoituksen mukaan myrkyttäjä liikkuisi Maikkulan, Värtön, Kaukovainion ja Peltolan alueella. Varoitustekstissä sanotaan, että joku henkilö on laittanut rotanmyrkkyä herkkupaloihin ja partakoneenteriä kalapuikkoihin.

Koirakerhon puheenjohtajan Tiina Jounion mukaan varoitus on laitettu yhden jäsenen pyynnöstä.

Koirakerho kehottaa ilmoittamaan havainnoista Oulun poliisille ja Oulun kaupungin eläinlääkäriasemalle. Tiistaihin mennessä eläinlääkäreiden vastaanotolla oli käynyt ainoastaan yksi rotanmyrkkyä syönyt koira. Lisäksi eläinlääkäreille oli välitetty sähköpostitse koirakerhon sivuilla oleva varoitusteksti. Eläinlääkäri Yrjö Väyrysen mukaan näiden tietojen valossa kenelläkään ei ole aihetta hysteriaan.

Poliisille ei tiistaihin mennessä ollut tullut yhtään ilmoitusta.Poliisi välittää
näytteet Eviralle


Poliisi toimittaa myrkkyihin kuolleet eläimet tai myrkkynäytteet Elintarviketurvallisuusviraston Eviran tutkittavaksi. Eläinlääkäri Minna Nylundin mukaan virastoon tulee joskus tietoa myrkytetyistä ketuista, mutta myrkytetyistä koirista hän ei ole kuullut.

Evira saattaa lähettää näytteitä edelleen Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselle tutkittavaksi. Oikeuskemian osaston professori Erkki Vuori sanoo, että koirien myrkyttämiset eivät ole aivan tavattomia Suomessa. "Näytteitä tulee aika ajoin ja joskus niistä on löytynytkin myrkkyä", Vuori kertoo.

Viime keväänä rotanmyrkystä varoiteltiin koirien ulkoiluttajia myös pääkaupunkiseudulla. Kaksi vuotta sitten käräjäoikeus tuomitsi oululaisen nuoren miehen, joka oli yrittänyt lopettaa naapurin koiran rotanmyrkyllä. Koira pelastui, ja mies tuomittiin sakkoihin eläinsuojelurikoksesta.

Nyt oululaiset koiranomistajat pitävät epäilemiään myrkytysyrityksiä vakavana. Jari Loukkolan mukaan ainakin Maikkulassa kyseessä olisi ollut rotanmyrkkyä, sillä paikalta on löydetty myös kuollut orava ja harakka.

Havaintojen perusteella hangella on ollut ainakin rotanmyrkyn kaltaista ainetta. Myrkky on yleensä sinistä tai punaista raetta, sillä myrkky imeytetään kauraryyneihin.