Koiranomistaja määrättiin korvauksiin tanskandoggin puremista
ilma


Yleisenä vaatimuksena Suomessa on nykyään monilla
susikannan hävittäminen. Syyksi ilmoitetaan säännöllisesti susien vaarallisuutta, susi uhkaa lapsia sekä kotieläimistä erityisesti koiria.

Koiranomistajat ovat kyllästyneitä susien koirantappoihin, mutta väitteille tapauksista, joissa susi olisi hakenut hyvin suojatun koiran ei löydy tukea. Tapauksia jossa susi olisi mennyt kunnon aidan läpi ei ole ensimmäistäkään.

Kaikissa susien aiheuttamissa koirien tapoissa on yhteisenä piirteenä kyekemätön koira, joko metsästystilanteessa tai pihassa, viimeksi mainitussa usein vielä yöllä. Pihassa narun päässä juokseva koira on myös avoimena uhrina susille.

Miksi kirjoitan susiaidoista tämän uutisen kohdalla? Siihen on helppo vastata, koira on sutta huomattavasti vaarallisempi, ei ehkä yksilönä, mutta koirien suuri lukumäärä sekä monien omistajien välinpitämätön käytös aiheuttaa vaaratilanteita. Koiralla on myös suteen nähden yksi erinomaisen huono käyttäytymisen muoto, se on tottunut ihmisten seuraan, eikä suden tavoin pelkää.

Viimeisen vuoden aikana on lehdistä on löytynyt useita tapauksia koirien hyökkäyksistä ihmisen kimppuun, koirat ovat tappaneet lampaita, poroja, hirvenvasan sekä peuroja. Viime talvena kolme koiraa ammuttiin susina.  Kaikissa näissä tilanteissa tapahtuma olisi viety automaattisesti susien tilille, ellei paikalla olisi tehty luotettavia havaintoja hyökkääjistä, päinvastoin kuin usein kun tapahtuma todetaan huonoista jäljistä.

Koirat kuuluvat maastoon vain siinä määrin kuin laki sallii, ja silloinkin omalla vastuulla. Omalla pihallakin koiralle tulisi aina rakentaa kunnon aitaus, se on ainoa takuu, ettei koira pääse pihasta esim. ohikulkevan lapsen kimppuun. Aitauksia ei tarvitse tehdä susivaaraa ajatellen, ne pitäisi tehdä koirien aiheuttaman vaaran takia.

Oma piha ei ole pyhä paikka, jossa koiralla on täydet oikeudet mihin tahansa, ei koira saa edes omistajan talossa hyökätä lapsien kimppuun. Tästä on nyt hovioikeuden päätös;

Itä-Suomen hovioikeus on määrännyt joensuulaisen koiranomistajan maksamaan 5 300 euron korvaukset 12-vuotiaalle tytölle, jota tanskandoggi puri kasvoihin.

Onnettomuus sattui Joensuussa keväällä 2004 koiranomistajan kotona, jonne tyttö oli tullut perheen tyttären kanssa. Vanhemmat työskentelivät tuolloin pihalla ja perheen koira oli sisällä talossa irrallaan. Tyttöjä kiellettiin menemästä sisälle. Kun tytöt kuitenkin menivät taloon puri nelivuotias tanskandoggi vierasta tyttöä kasvoihin.