Suomessa 15-18-vuotiaat nuoret eivät pääse enää metsälle jahtiin tai ampumaradalle harjoittelemaan, jos EU:n valiokunnassa pyörivä tuliasedirektiivin muutos hyväksytään esitellysti syksyllä europarlamentissa.

Saksalainen vihreä Gisela Kallenbach esittelijänä ehdottaa, että aseita saisivat käyttää vain 18 vuotta täyttäneet. Suomessa kuitenkin 15 vuotta täyttäneet ovat päässeet metsästämään tai harjoittamaan urheiluammuntaa.

- Minä olen täällä varjoesittelijänä suomalaisten metsästäjien ja ampujien asialla.

- Kyllä tuo esitys pyssydirektiiviksi saadaan muuttumaan, rauhoitteli innokas metsästäjä, savolainen eurokansanedustaja Lasse Lehtinen (sd).

Kallenbach haluaa evätä ja peruuttaa aseenkantoluvat kaikilta, jotka ovat saaneet pienenkin rangaistuksen. Ja aseiden kauppaa hän haluaa valvoa entistä tiukemmin.

Eurokansanedustaja Lehtinen pitää valitettavana, että aseita koskaan kädessään pitämättömät ihmiset yrittävät kieltää ne joka käänteessä.

EU:n vuonna 1991 hyväksyttyä tuliasedirektiiviä on tarkistettava nyt vain, jotta EU:n lainsäädäntöön tuodaan YK:n järjestäytyneen rikollisuuden vastustamiseen liittyvä pöytäkirja aseiden laittoman valmistuksen ja kaupan estämisestä.

- Rikollisilla on omat asemarkkinansa ja ne saavat nopeasti, mitä haluavat. EU:n ei sen varjolla pitäisi vaikeuttaa tavallisten ihmisten harrastuksia, Lehtinen sanoo.

Lasse Lehtisen mukaan Suomi kuuluu asukasta kohti laskettuna maailman aseistetuimpiin ja metsästävimpiin kansakuntiin. Suomessa on noin 300 000 rekisteröityä metsästäjää ja 1,8 miljoonaa luvallista asetta. Tämä on hänestä henkeä kohti enemmän kuin Yhdysvalloissa. Suomessa aseet ovat kuitenkin pääosin pitkäpiippuisia, USA:ssa tyynyn alla olevia käsiaseita.


[b]Demokraattinen harrastus[/b]

- Lisäksi Suomessa metsästäminen on hyvin demokraattista, herrat ja työväestö liikkuvat usein jopa samoissa jahdeissa, Lehtinen korostaa. Mutta Suomesta etelään mennessä metsästys muuttuu herrojen herkuksi ja maanomistuksesta riippuvaksi, hän lisää.

Monet europarlamentaarikot haluaisivat kieltää aseiden myynnin internetissä.

He haluavat kahden viikon tauon oston ja toimittamisen välille, ettei kukaan tartu aseeseen pikaistuksissaan.

Lehtisen mielestä internetkauppa on normaalia ja siinä pitää noudattaa normaalin asekaupan sääntöjä. Hänestä lupamenettely aiheuttaa jo nyt, ettei kukaan saa liian nopeasti asetta käyttöönsä.


[b]Euroopassa useita aseluokkia[/b]

Suomessa aseet luokitellaan kahteen luokkaan, kiellettyihin ja luvanvaraisiin, joka tullee myös EU:n uuteen pyssydirektiiviin. Nyt Euroopassa on A-, B-, C-, ja D-aseluokat.

Välimeren maissa D-aseet, eli kevyet haulikot, katsotaan maataloustyökaluiksi, joita käytetään rastaiden torjumiseen. Ne eivät tarvitse nyt Suomen säännöistä poiketen mitään lupia. Lehtisen mukaan nämä maat ovat haluttomia luopumaan tästä oikeudestaan.

Hänestä kompromissi voi olla, että vanhat aseet jätetään rauhaan ja lupa sekä myyjien tarkat luettelot vaaditaan vain uusilta keveiltä aseilta.

EU:n valiokuntakierroksellakin on selvinnyt, että asein tehdyt monien ihmisten murhat eivät ole sidoksissa maitten aselakien tiukkuuteen. Joukkomurhia on tehty myös maissa, joissa aseen saaminen tavallisen ihmisen käsiin on lähes mahdotonta.

Julkaistu 28.4.2007 2:32:22
Turun sanomat