Heikot jäät eivät vielä kanna

Heikot jäät uhkaavat ihmisten lisäksi myös eläimiä. Palomiehet saivat viikonlopun aikana monta kertaa pelastaa hyiseen veteen joutuneita eläimiä.

Sunnuntaina Kihniön Kankarinjärvestä pelastettiin jään läpi veteen pudonnut koira. Irrallaan kulkenut koira livahti jäälle yksin, eikä omistaja ollut jäällä.

Palokunta nosti koiran avannosta, ja omistaja ilmeisesti toimitti kylmettyneen eläimen eläinlääkärin hoitoon.

Palomestari Tommi Lönnqvist Tampereen aluepelastuslaitokselta muistuttaa, että jään vahvuus vaihtelee paljon. Koirat kannattaa siis ehdottomasti pitää kytkettynä, jos liikkuu vesistöjen lähellä.

- Virtapaikoissa jäätä on korkeintaan sen verran, että lumi juuri pysyy jään päällä. Nyt jään päälle sataa lunta, ja se hidastaa jään kehittymistä, hän varoittaa.

- Ihmetellä täytyy, että jotkut ihmisetkin menevät jäälle. Sinne ei ole vielä mitään menemistä.

Pälkäneellä palokunta pelasti sunnuntaina Hausalon saaren edustalta heikkoihin jäihin vajonneen hirven. Hirvi oli päässyt rannasta noin 30 metriä, kun jää petti sen alla.

Hirvelläkin oli onni onnettomuudessa, sillä palomiehet saivat autettua sen kuivalle maalle, minkä jälkeen eläin jolkotteli metsään.

Myös lauantaina palomiehet saivat urakoida eläimiä pelastaessaan. Muun muassa Tampereen Hervannassa koira hukkui jäihin. Kuorevedellä puolestaan jouduttiin lopettamaan peura, jolta katkesi jalka sen pudotessa jäihin.