Nousiaisten keskustassa autoillut epäilee suden käyneen kimppuun

 

Nousiaislainen Erkki Rantanen on vakuuttunut, että susi kävi hänen autonsa kimppuun varhain keskiviikkoaamuna aivan Nousiaisten keskustassa. Suurihampainen, tummaselkäinen ja vaaleakylkinen eläin yritti auton päälle, näytti sivuikkunan läpi suuria hampaitaan ja suostui väistymään vasta, kun kiinnitti huomionsa toiseen autoon.

Varsinais-Suomen riistanhoidonneuvoja Jörgen Hermansson pitää suden etsiytymistä kuntataajamaan erittäin outona.

- Jotain siellä on tapahtunut, mutta onko kyse sudesta? Susi on helppo sekoittaa useampaankin eri koirarotuun, siperianhuskyyn, Norjan harmaaseen, pitkäturkkiseen rekikoiraan, Hermansson toteaa.

Hermanssonin mukaan joidenkin koirien myös tiedetään jahtaavan autoja, susista ei sellaista havaintoa ole.

Vaimonsa Liisa-Hellevin kanssa liikkeellä ollut Rantanen on vakuuttunut, että kyseessä oli susi, vaikkei ole aiemmin sellaiseen luonnossa törmännytkään.

- Sillä oli tummanruskea selkä, vaaleat kyljet, häntä aikamoinen köysi ja kammottavat hampaat. Koko aikana se ei murahtanut eikä haukkunut. Se liikkui todella nopeasti, joten ei se ainakaan loukkaantunut ollut, Erkki Rantanen sanoo.

Hermanssonin mukaan suden erottaa koirasta muun muassa hännän asennosta sekä liikkumistavasta.

- Suden liikehdintä on sujuvaa, aivan kuin se valuisi maan pintaa pitkin, Hermansson kuvaa.

Rantanen puolestaan kuvasi suden liikettä luontevaksi raviksi. Auton ympärillä susi loikki nopeasti.

Keskiviikkona aamuyöstä liikkunut Rantasen pariskunta näki sudeksi arvelemansa eläimen kahdessa eri paikassa ja kahteen eri aikaan. Ensimmäisen kerran olento juoksi kahden aikaan yöllä kotia kohtia ajaneen pariskunnan editse valtatie 8:n yli Nousiaisten keskustan tuntumassa Vuorenpään asuntoalueelta Lemun suuntaan.

Kun pariskunta muutama tunti myöhemmin lähti hakemaan pullaa valtatien tuntumassa olevalta huoltoasemalta, eläin hyökkäsi auton eteen Koljolantiellä aivan kunnanviraston takapihan kohdalta.

- Se tuli auton luo, klääppäsi suullaan ikkunaan ja näytti helvetinmoiset hampaansa. Ne olivat tulitikun mittaiset. Ja suusta tuli vaahtoa. Kymmenisen minuuttia se oli automme kimpussa, mutta kun valtatien suunnasta tuli Volvo, se hyökkäsi sen kimppuun ja seurasi aina vanhainkodin risteykseen saakka, Rantanen muistelee.

Rantaset ajoivat pikaisesti kotiin soittamaan poliisille. Poliisipartio saapui piakkoin paikalle, mutta ei löytänyt enää eläintä. Lumettomasta maasta ei löydetty myöskään tassunjälkiä.

Nousiaisten alueella toimivan Maskun riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Timo Lintonen ei ole tapauksesta kuullut.

- Todella vierasta käyttäytymistä sudelle, mutta ei se aivan mahdotonta ole. Nousiaisten pohjoisosista, Mynämäeltä, Laitilasta ja Yläneeltä tulee päivittäin susihavaintoja. Onhan se mahdollista, että jokin niistä on erkautunut laumasta ja lähtenyt liikkeelle, Lintonen sanoo.