Raumalaisista metsästys ei kuulu kansallispuistoon

JARI RANTANEN

Metsästys ja kansallispuisto eivät raumalaisten mielestä sovi yhteen. Turun Sanomien treffitapahtumassa kysymykseen vastanneista kolme viidestä oli sitä mieltä, että metsästys ei sovi kansallispuistoon. Metsästyksen kansallispuistossa hyväksyisi noin neljäsosa vastaajista.

Internetissä kysymykseen vastanneista vielä vähän useampi, kaksi kolmesta, oli sitä mieltä, että metsästys ei sovi kansallispuistoon. Metsästyksen kansallispuistossa hyväksyisi noin neljäsosa kysymykseen netissä vastanneista.

Kansallispuisto ja sitä koskevat säännöt ovat Raumalla ajankohtainen aihe, kun 1990-luvun lopulta asti valmistellun Selkämeren kansallispuistohankkeen odotetaan kypsyvän päätettäväksi lähivuosina. Valmistelussa viimeksi esillä olleen mallin mukaan metsästys saaristossa voisi jatkua kansallispuiston perustamisen jälkeenkin, mutta varsinkin kalastajat epäilevät kansallispuistohankkeen tarpeellisuutta ja hyödyllisyyttä. He pelkäävät kansallispuiston merkitsevän kieltoineen ja rajoituksineen hyljekannan kasvua ja kalastuksen vaikeutumista ja loppumista.

Raumalaiset Rautia ja Salme Sjöroos kuuluvat metsästysasiassa enemmistöön.

- Metsästäjillä ei ole kansallispuistoon asiaa. Metsästys pilaisi koko kansallispuiston, Rautia Sjöroos sanoo. Hän pelkää harhalaukausten ja onnettomuuksien mahdollisuutta, jos metsästys sallitaan saaristossa, johon yritetään houkutella kansallispuiston palveluilla nykyistä enemmän ihmisiä.

Sjöroos sanoo, että ei ole kovin tarkasti seurannut kansallispuistohanketta. Hänellä ei ole mitään puiston perustamista vastaan, mutta asia herättää mielessä myös kysymyksiä.

- Meneekö kansallispuiston mukana vapaus, saako saaristossa sitten enää liikkuakaan, hän miettii ja muistuttaa, että saaristoa on Raumalla vähän ja siitäkin osa on menossa satamalle.

Turun Sanomien treffeillä Rauman Citymarketissa oli keskiviikkona vilkasta. Kansallispuistohankkeen lisäksi treffivieraita puhuttivat muun muassa sataman laajennussuunnitelmat.

Jo päätettyä sataman laajentamista Petäjäksessä vastustava Pro Petäjäs -yhdistys ei jätä asiaansa kesken, vaan on valittanut Länsi-Suomen ympäristölupaviraston satamalle myöntämästä ruoppaus- ja täyttötyön vesioikeudellisesta luvasta Vaasan hallinto-oikeuteen. Ulko-Petäjäksen satamahankkeen vastustajat pelkäävät, että seuraavana uhkana edessä on sataman laajeneminen Petäjäksestä Saukon saariin. Heidän mielestään parempi laajenemissuunta olisi Järviluodon saari nykyisen sataman eteläpuolella.

TS-treffien parhaasta juttuvinkistä palkittiin raumalainen Lasse Selänne.