Kainuussa epäily kahdesta susirikoksesta

Suomussalmen poliisipiirissä tutkitaan todennäköisten syiden perusteella susiin kohdistuvaa laitonta metsästystä. Kihlakunnan poliisipäällikön Antti Karjalaisen mukaan asiasta ei kerrota tutkinnallisista syistä vielä tarkemmin.

Viime viikolla Kuhmon Ala-Vieksissä ilmi tullut eläimen tappo ei ole vielä selvinnyt. Jälkien perusteella pääteltiin, että moottorikelkasta on ammuttu haulikolla jokin eläin. Suden kaatoakin epäillään.

Paikalta löydetyistä karvoista selvitetään Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa, mikä eläin paikalle on tapettu. Vielä maanantaina Kuhmon poliisi ei ollut saanut tietoa dna-kokeiden tuloksista.

Poliisipäällikkö Antti Karjalainen toteaa, että poliisi ehtii valvomaan metsästystä vain hyvin vähän. Metsästysrikoksia tulee ilmi lähinnä sattuman kautta. Eräänä arviona on esitetty, että salakaadoista tulee ilmi korkeintaan joka kymmenes.

"Tapauksia kyllä tulee tutkintaan vuosittain. Metsästysrikoshan voi olla muutakin kuin salakaato, esimerkiksi eläimen takaa-ajaminen. Vähän sellainen mentaliteetti ihmisillä tuntuu olevan, että näistä asioista ei paljon huudella", Karjalainen toteaa.

Hyrynsalmella tapettiin laillisessa susijahdissa marraskuun lopulla viisi sutta. Alueella liikkunut lauma oli tehnyt porokarjoissa suurta tuhoa.

Syksyllä 2004 Kajaanin käräjäoikeus jätti tuomitsematta kaksi sutta tappaneen ja kolmatta haavoittaneen sotkamolaismiehen. Oikeus katsoi, että miehellä oli oikeus suojella koiriaan susilta.

Kainuussa on kiistelty viime vuosina kovasti susien todellisesta määrästä. Arviot vaihtelevat tutkijoiden 70:stä metsästäjien useaan sataan.

Viime sunnuntaina toteutetun Kainuun suurpetolaskennan tulokset julkistetaan maaliskuun viimeisenä päivänä. Vilkkaimmalla petoalueella Kuhmossa laskentaa oli tekemässä 50 seurasta viitisensataa metsästäjää.