Päivässä jopa viisikymmentä kilometriä vaeltava ahma on viime viikolla ulottanut retkensä Keuruun Pihlajavedelle. Iso-Korpijärven läheltä löytyneet lumijäljet varmisti ahman jättämiksi Keuruun riistanhoitoyhdistyksen petoyhdysmies Jari Päivärinta. Päivärinnan mukaan ahmahavaintoja on viime vuosinakin Keuruun seudulla tehty. Kaikki havainnot on kuitenkin tähän asti tehty Multialla, Keuruulla ahmaa ei ole tavattu vuosikymmeniin.

Viime viikolla ahma on ilmeisesti ollut liikkeellä Pihlajaveden ja Ähtärin rajan tuntumassa, sillä lohipilkkijät löysivät oudon otuksen tassunpainanteet myös Innonjärveltä.

–  Ahma on pohjoisen eläin, joka pesii eteläisimmillään Pohjois-Pohjanmaan korkeudella. Päivärinta tietää.

–  Keski-Suomeen asti se saattaa tulla reviirikierroksillaan. Haaskansyöjänä sen reitit noudattelevat usein myös suden reittejä. Pihlajaveden suunnalla tuskin kuitenkaan on kysymys suden ja ahman peräkkäin kulkemisesta, sillä useampia susia ei alueella toistaiseksi ole pesinyt.

Tähän asti lumeton talvi on ollut jälkihavaintojen kannalta poikkeuksellisen köyhää. Niinpä ei tiedetä esimerkiksi, onko leuto sää hätyyttänyt karhut jo liikkeelle. Päivärinnan arvaus on, että veden nousu talvipesiin ja karhujen talviunien keskeytyminen on aivan mahdollista.

Ahman jättämiä jälkiä asiantuntijat vertaavat karhun takatassun jälkiin. Pihlajavedellä liikkunut yksinäinen taivaltaja oli täysikasvuinen, jopa isokokoinen ahma. Päivärinta kehottaa luonnossa liikkujia tutkimaan tarkoin eläinten jälkiä ja ilmoittamaan petoyhdyshenkilöille kiinnostavista havainnoista.