Järjestöt toivovat ympäristöpolitiikkaa hallitusohjelmaan

Julkaistu 26.03.2007, klo 10.14 (päivitetty 26.03.2007, klo 13.15)
Ympäristöjärjestö Greenpeace haluaa ilmastonmuutoksen torjumiselle keskeisen sijan tulevassa hallitusohjelmassa.Greenpeacen mukaan hallituksen on ryhdyttävä pikaisesti suunnittelemaan pitkän tähtäimen ilmastostrategiaa. Sen tulisi ulottua vuoteen 2050 asti ja mahdollistaa 30 prosentin päästövähennykset vuoteen 2020 mennessä.

Greenpeacen mukaan vaarana on, että Suomi jää tulevissa kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa tyhjän päälle.

- Pian muodostettava hallitus tulee istumaan neuvottelupöydissä, joissa päätetään maailman ilmaston tulevaisuudesta, muistuttaa Greenpeace. Kioton sopimuksen jatko, uusiutuvan energian ja energiatehokkaan teknologian läpimurto ovat keskeisiä tavoitteita.

Ympäristöjärjestöt julkistivat omat ilmasto- ja energiapoliittiset esityksensä tulevalle hallitukselle tammikuussa.

Greenpeace on lähettänyt omat toiveensa puolueille myös vaalien jälkeen. Listalla ovat pitkän tähtäimen ilmastostrategian lisäksi myös minimihintajärjestelmä uusiutuville energialähteille, tuulisuuskartoitus tuulivoiman rakentamiseksi sekä energiatehokkuuslaki.

Luonto-Liitto: Ympäristöhaittoja verotettava

Luonto-Liiton mielestä vastuuta ympäristön kannalta kestävistä valinnoista ei voi sysätä vain kuluttajan harteille. Liitto vaatii kannanotossaan johdonmukaista haittaverotusta, jolla ohjattaisiin kuluttajien tekemiä valintoja. Esimerkiksi muovikasseista perittävä vero näkyisi niin, että kuluttaja valitsee kaupassa käydessään mielummin kangaskassin tai pussin kierrättämisen.

Valtiovarainministeriö on epäillyt muovikassiveron toimivuutta ja torjunut sen näpertelynä. Luonto-Liitto kuitenkin muistuttaa, että tuotteiden ympäristövaikutusten vertailu kaupassa on vaikeaa. Ympäristöhaittojen näkyminen tuotteen hinnassa ohjaa parhaiten kuluttajan valintoja, arvioi liiton puheenjohtaja Saara Susiluoma.

YLE Uutiset