Ilves väijyy ruokintapaikoilla

Montaako ruokintapaikkaa Suomen luonnonsuojeluliitto ylläpitää Uudellamaalla? Varmasti ei yhtään. Vaikeaa se varmasti olisi, koska liiton korkein johto on 95-prosenttisesti kaupunkilaisia. Vain yksi on maalaiskunnasta Kirkkonummelta. Edustettuina liiton johdossa ovat Joensuun yliopiston Karjala-instituutti, Mikkeli, Kerava ja Helsinki.

Liitto on kuitenkin valittanut isännän äänellä ilveksen kaatoluvista.

Suomen luonnon suurimmalla kissapedolla on luonnossa vain kaksi vihollista, ihminen ja nälkäkuolema. Leijonalla on savannilla sentään kolme, ihminen, nälkä ja hyeena. Hyeena on hurja vastustaja, se kykenee haukkaamaan leijonan kyljestä samanlaisen palan kuin ihminen omenasta.

Ilveksen kova ja nopea lisääntyminen Uudellamaalla johtuu melkein sataprosenttisesti metsäkauriiden lisääntymisestä. Helppoa saalista on saatavissa väijymällä ruokintapaikkojen lähistöllä. Metsäkauris on juuri talviruokinnan ansiosta alkanut lisääntyä niin kovasti, että sen metsästys on vapautettu. Mainittakoon, ettei se tosin ole kovinkaan vapaata.

Toisin paikoin kauriit tulevat valkohäntäpeurojen kanssa ruokintapaikoille hämärissä. Vaaditaan hyvä ja kallis kiikari, että osuu oikeaan eläimeen.

Tämä talvi on ollut vielä poikkeuksellinen. Ruokintapaikoille peurat ja kauriit eivät ole juuri tulleet. Normaaleina talvina, etenkin paksun lumen aikana, ruokintapaikoilla käy kova vilske. Ilveksillä on paha tapa alkaa myös pitää ruokintapaikkoja ruokailupaikkoinaan. Rusakot, jänikset, metsälinnut ja ketut poistuvat ruokalistalta.

Kovana pakkastalvena tapetun saaliin ruho jäätyy nopeasti. Ilves kykenee syömään sitä vain yhden kerran. Tämä taas antaa ketuille lisäruokaa, ja jänikset sekä linnut jäävät vähemmälle.

Ilveksille on tehtävä selväksi, ettei niillä ole asiaa ruokintapaikoille. Intiaanit sanovat, että hirvillä ja peuroilla on puujalat ja susilla, ilveksillä ja puumilla lumikengät. Ei ole vaikeaa selvittää, kummilla pärjää paremmin umpihangessa.

Jos ilvekset saavat vaaratta oleskella ruokintapaikkojen läheisyydessä, niin kauriit loppuvat ja peurat vähenevät. Myös ilveskanta pienenee nopeasti.

Ihmettelen myös, miksi käytetään ilmaisua tappolupa, oikea sana olisi kaatolupa.

Pekka xxxxx