Tiedote 23.5.2007 (Julkaistu) | Suomen ympäristökeskus
 
 

SYKE varoittaa kotipuutarhureita haitallisista vieraslajeista (Suomen ympäristökeskus 23.5.2007)

 

Kurtturuusu. Kuva: Terhi Ryttäri

Suomen luonnossa leviää useita haitalliseksi todettuja vieraskasveja. Muun muassa jättiputki, jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu valtaavat alaa alkuperäisiltä lajeiltamme. Luonnollemme vieraiden kasvilajien leviämistä on edesauttanut lisääntynyt matkustaminen ja kauppa. Suomen ympäristökeskus SYKE neuvoo varmistamaan, ettei kyseessä ole haitallinen kasvilaji, kun hankitaan uusia kasveja puutarhaan.

Myös ilmastonmuutos saattaa pahentaa tilannetta. Monien puutarhakasvien karkaamista luontoon on hillinnyt Suomen lyhyt kasvukausi ja talven aikainen tulo, jotka ovat estäneet siementen kypsymisen ja leviämisen. Ilmaston lämmetessä ja kasvukauden pidetessä nämä lajit voivat levittäytyä myös puutarhojen ulkopuolelle. Esimerkiksi myöhään kukkivat pohjoisamerikkalaiset piiskut (esim. kanadanpiisku) kuuluvat kasveihin, jotka ovat Keski-Euroopassa jo ongelmalajin maineessa.

Useissa maissa tulokaslajien torjuntaan kuluu huomattavia rahasummia. Suomessakin esimerkiksi jättiputken torjunta on kallista ja vaatii paljon työtä. Tulokaslajien aiheuttamia haittoja ehkäistään parhaiten hankkimalla vain lajeja, jotka eivät kykene leviämään Suomen luontoon. EU:ssa vieraslajiongelmaan suhtaudutaan vakavasti ja kaikkien jäsenmaiden on laadittava laaja-alainen kansallinen vieraslajistrategia.

Tehokas tapa hillitä vieraiden kasvien leviämistä luontoon on estää niiden siementäminen. Puutarhassa viljeltävien kasvien tulisi pysyä penkeissään. Jos ne alkavat osoittaa karkaamistaipumuksia pihan ulkopuolella, kannattaa niiden kukintovarret katkaista välittömästi kukinnan jälkeen ennen kuin siemenet ehtivät kypsyä ja levitä. On myös hyvä muistaa, että  luonnonsuojelulaki kieltää haitallisen vieraslajin tahallisen levittämisen luontoon.

Tietoja muutamasta hankalimmasta vieraskasvista ja niiden torjunnasta on kerätty Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuille. Sivuilta on myös linkit keskeisiin tietolähteisiin, muun muassa yhteispohjoismaisen NOBANIS-vieraslajiprojektin verkkosivuille, joilta löytyy paljon tietoa haitallisista vieraslajeista. 

Valokuvia median käyttöön (kuvaaja Terhi Ryttäri):

Lisätietoja

Ylitarkastaja Harry Helmisaari, Suomen ympäristökeskus,
puh. 040 740 1612

Vanhempi tutkija Terhi Ryttäri, Suomen ympäristökeskus,
puh. 020 490 2746