Lintuvesien suojelu etenee nopeasti
Julkaistu 10.07.2007, klo 20.48 (päivitetty 10.07.2007, klo 21.01)
tyhja.gif
lintujärvi
Kuva: YLE
tyhja.gif Arvokkaiden lintuvesien suojelu etenee nopeasti. Lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluu Suomessa jo 72 000 hehtaaria. Lintuharrastajat muistuttavat, että pelkät suojeluhehtaarit eivät kerro suojelun tasosta. Monimuotoisuuden turvaaminen vaatii vesistöjen kunnostuksia.
tyhja.gif
tyhja.gif
Vuoden lopulla Suomessa pitäisi olla suojeltuna peräti 720 neliökilometriä lintuvesiä. Alueelliset ympäristökeskukset ovat tehtailleet suojelupäätöksiä kuin liukuhihnalta.

Maanomistajien on yleensä helpompi hyväksyä linnuston suojelu kuin esimerkiksi metsän rauhoitus.

- Ei rajoiteta metsätaloutta, metsästystä, laiduntamista, kalastusta eli toimenpiteitä, jotka on maanomistajalle sillä alueella merkittäviä, Pirkanmaan ympäristökeskus ylitarkastaja Kaj Koivisto kertoo.


linnunmunat  
Kuva: YLE
 
Lintuharrastajat korostavat, että pelkät suojelupäätökset eivät riitä. Vesistöt kasvavat jatkuvasti umpeen ja tämän estämiseksi tarvitaan kasvien raivausta, allikoiden kaivuuta ja muita kunnostuksia.

Toiset lajit hyötyvät kunnostuksista enemmän kuin toiset. Esimerkiksi ruoskosuohaukka kaipaa ruovikkoa, mutta rantaniittyjen lajit eivät. Jatkossa joudutaankin pohtimaan, saako haukan tai vaikkapa laulujoutsenen elintilaa kaventaa muiden lajien hyödyksi.

YLE Uutiset