Susipelko on pakottanut lisäämään koulukuljetuksia

8.1. 04:00

Vanhemmat ovat vaatineet lasten noutamista ja tuomista kotiovelle alueilla, joissa sudet ovat hiippailleet pihapiireissä. Lasku lisääntyvistä kuljetuskustannuksista halutaan lähettää valtiolle tai EU:lle. MATTI RIIHELÄ

LAPPEENRANTA. Koululaiset palailevat joululomiltaan ja aloittavat kevätlukukauttaan. Eräissä Etelä-Karjalan kunnissa koulukuljetuksia on täytynyt miettiä loman aikana uudelleen joulun tienoon susihavaintojen vuoksi. Muutamissa tapauksissa kyyditys pienelle koululaiselle on päätetty järjestää kotipihasta.

Lemillä susi liikkui joulun alla Ruomin kylässä, jossa se vei pihalle päästetyn koiran talonväen silmien edestä. Muuallakin kunnan alueella suden nähtiin liikkuvan.

Lemin hallintojohtaja Markku Peutere kertoo, että tapauksen jälkeen kodeista tuli kuntaan painetta koulukuljetusten järjestämisestä kotiovelta asti. Taustalla on tietenkin huoli lasten turvallisuudesta.

Lemin sivistystoimenjohtaja Raila Oksanen on koettanut uuden lukukauden alkaessa selvittää, millainen riski susi Lemillä on.

- Viimeinen vahvistettu susihavainto on joulun aatonaatolta, hän kertoi perjantaina.

MUUAN ÄITI Lemillä valitteli, että hänen koululaisensa lähtee opintielle säkkipimeällä taskulampun kanssa. Hän ei susipelon vuoksi uskalla palata koulusta kotiin, jos ketään ei ole siellä vastassa.

Raila Oksanen sanoo ymmärtävänsä lasten ja vanhempien huolen. Kunta on kuljetusten järjestäjänä kuitenkin tukalassa tilanteessa.

- Pelko on henkilökohtainen kysymys. Pelko ei ole lain mukaan koulukuljetuksen kriteeri. Tässä pitäisi pystyä yhdistämään empatia, vanhempien ymmärtäminen ja kunnan rajallinen rahakirstu.

Jo joulun alla tehty muutama poikkeusjärjestely koulukuljetuksissa Lemillä aiotaan säilyttää Ruomi-Heikkilä -alueella.

Raila Oksasen mukaan susitilannetta seurataan herkällä korvalla, ja kuljetusten järjestelyissä voidaan reagoida nopeasti.

- Jos hakisimme kaikki ala-asteen oppilaat ihan kotiovelta, puhuisimme melkein sadan lapsen kuljetusten muuttamisesta. Lausuntojen pohjalta olemme tulleet siihen tulokseen, että sellaiseen ei ole tarvetta.

KULJETUSTEN MUUTTAMISESTA koituu heti lisäkustannuksia. Kunnissa kysellään nyt, kenen maksettavaksi lasku oikein kuuluisi.

- Voidaanko susi katsoa niin yleisvaaralliseksi, että kuljetus on järjestettävä? Ja jos se on järjestettävä, voidaanko siitä lähettää lasku valtiolle tai EU:lle? ihmettelee Markku Peutere.

Ylämaan kunnanjohtaja Esko Hämäläinen on joutunut myös miettimään susien tekemisiä ja niiden seurauksia. Ylämaalla ainakin yhden oppilaan kohdalla on tehty muutoksia koulukuljetukseen.

Esko Hämäläisen mielestä valtion on ehdottomasti tultava mukaan kustannuksiin, jos kuljetuksen tarve syntyy koulutien vaarallisuuden perusteella.

- Ihan hullulta tuntuu, jos laskun maksajaksi tällaisen tilanteen vuoksi joutuu kunta. Kenestä tämä tilanne johtuu, EU:sta hyvin pitkälle, tuumii puolestaan Raila Oksanen.

LEMILÄISEN Piia Ulvisen pihasta susi vei koiran joulun alla.

- Se susi, joka kävi pihallamme ei väistänyt minua. Miksi se väistäisi ketään muutakaan? Juoksimme suden kanssa melkein päittäin, kun se otti koiranpentumme. Aika paha ääni minusta lähtee ja kirveen kanssa juoksin, mutta niin se vaan tuli ja otti pennun.

- Kyllä toivomukseni on, että jos kunta lapsistaan välittää, niin heidät haetaan pihalta.

- Eiköhän koulukyytilaskulle oikea osoite ole valtio, kun kaatoluvat ovat niin nihkeässä kuin ovat. Ei yhteiskunta voi edellyttää, että lapsia pistetään tuonne tienposkeen odottelemaan, jos sudet siellä liikkuvat.